Har du et behov for å kutte ned på kostnader for å betale ned gjeld? Eller ønsker du bare å bygge opp litt formue på en mer effektiv måte? Uansett kan det være greit å finne ut hvordan du bruker litt mindre penger i hverdagen.
Jeg håper i hvert fall at du kan finne noen sparetips som kan hjelpe deg med å få ned ditt personlige forbruk.
1. Kutt ut lunsj på arbeidsplassen/skolen/universitetet. Jeg gjorde en kjapp kalkulasjon da jeg var student som viste at jeg ikke brukte mindre enn 50 kroner hver dag på lunsj. Det viste seg å koste meg 1500 kroner i måneden, som er 28 % (!) av det månedlige stipendet på 5200 NOK.
Kjøper du brød og pålegg, så kan du lett få ned lunsjkostnaden til 10-15 kroner daglig.
2. Bruk mindre bil. Sykling og gåing er ikke bare økonomisk smart, men også godt for kroppen. På den måten kan du også spare potensielle fremtidige medisinkostnader.
3. Billigvarer fra dagligvarebutikkene kan ofte smake like godt som de dyrere varene. Ofte er det bare innpakningen som skiller vare A fra vare B innenfor samme matsegment. Jeg har til og med servert First Price tacolefser og tacoskjell til ”fint” selskap uten å få så mye som et snev av kritikk i etterkant.
4. Dropp kjøp av ”miljøpose” på butikken. Det er i utgangspunktet bare en dyr plastpose. Hvem sier at du ikke kan bruke plastposen flere ganger? I tillegg fungerer de utmerket som søppelposer, noe som gjør at du vil få bruk for dem ved en senere anledning uansett.
5. Vær mer selektiv i forhold til hvilke kulturelle arrangementer du drar på. Hvis du ser at budsjettet blir litt stramt en måned kan det være fornuftig å hoppe over en kinokveld og heller invitere noen til å se film hjemme.
6. Finn.no er et sted hvor du ofte kan finne ypperlige varer og tjenester. I dagene og ukene etter julaften er det mange nordmenn som legger ut ”uønskede julegaver” til spottpris. Og anbudstjenesten kalt ”Småjobber” har jeg ved flere anledninger brukt til å finne billig arbeidskraft.
7. Skaff deg et kredittkort med kjøpsfordeler. Du kan spare mye penger på flyreiser, bensin og andre forbruksvarer dersom du velger et kredittkort med ”cashback”-system.
8. Kjøp ferien på riktig tidspunkt. Til tross for at mange nettsider oppgir dette tipset som et godt sparetips, så kommer de sjelden med gode eksempler eller spesifikke tider. Cheapair.com utførte en studie med 1,3 milliarder flyreiser og tilhørende priser i 2015 hvor de fant ut at det i gjennomsnitt vil være billigst å bestille billetten 54 dager i forveien.
Det viktigste er i hvert fall å ikke vente til siste øyeblikk.
9. Og nå som vi allerede er inne på ferie, så kan jeg fortelle deg at du vil potensielt kunne spare mye penger på å leie en bolig fremfor et hotellrom når du er ute og reiser. Airbnb er et av flere selskaper som har revolusjonert hvordan mennesker reiser på. Da vi dro en gjeng på fire til Amsterdam bestilte vi en leilighet midt i sentrum i fire dager for 3000 kroner. Totale hotellkostnader på et firestjerners hotell ville til sammenligning komme på det dobbelte.
Det skal riktignok nevnes at ikke alle byer har like høye gjennomsnittlige hotellkostnader. Bruker du siden ”busbud.com” kan du enkelt sjekke hvor din reisedestinasjon ligger i forhold til pris på både leilighet og hotellrom.
10. Lag store porsjoner . Det å fryse ned mat er noe som kanskje vil virke som ”litt mye stress” for mange, men som egentlig er veldig enkelt og effektivt. Jeg pleide ofte å lage en virkelig stor porsjon mat på mandagen som jeg frøs ned og hadde til middag torsdag eller fredag.
11. Følg med på tilbud i avisene og på internett. I Danmark, hvor jeg tidligere bodde, har såkalte ”tilbudsaviser” tatt helt av. Danskene er utrolig mye flinkere på å følge med på forskjellige matvarebutikkers tilbud og handler deretter. Dette er spesielt viktig dersom du bor i en by eller tettbygd strøk hvor det er flere dagligvareforretninger å velge mellom.
Det er for eksempel noen matvarer jeg nesten konstant finner på tilbud i en eller annen norsk butikk, slik som kjøttdeig og kyllingfilet.
12. Ta et kjapt Google-søk og finn ut om strømleverandøren du bruker tilbyr den billigste strømmen. Da jeg gjorde en sjekk fant jeg faktisk ut at leverandøren min var den dyreste i mitt område, noe som gjorde at jeg skiftet rimelig kjapt. Den statlige nettsiden Strompris.no er utmerket til å sjekke hvilken strømleverandør som er det billigste muligheter på din adresse.
13. Tenk over strømforbruket ditt. Det å slå av lyset i rom som ikke brukes er en selvfølgelighet, men datamaskinen kan også gjerne slås av når den ikke er i bruk. Prøv å fyll opp både vaskemaskinen og oppvaskmaskinen før du kjører den i gang. Det finnes nesten ikke noe mer tafatt enn å åpne en ferdig vaskemaskin og finne to våte sokkepar og en boksershorts.
14. Sett opp et budsjett du holder deg til hver måned. Det å planlegge hindrer deg i å gjøre dumme valg når du er ute og handler. Matinnkjøp på impuls er faktisk utrolig dyrt, noe du kommer til å merke etter at du har begynt å ta meg deg handlelapp i butikken.
15. Blekkpatroner er helt usannsynlig dyrt. Hvis du kjøper ”uoriginale” blekkpatroner, så kan du få dem helt ned til en tiendedel av vanlig pris. Flere nettbutikker i Norge selger slike patroner til spottpris.
Flere tips:
http://www.dinside.no/344617/40-gode-sparetips